Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Jörn Böhme (født 1955) cand.pæd.pæd., 1980-1987 Israel-rapportør for den frivillige organisation Aktion Sühnezeichen/Friedens-dienste; 1995-2005 videnskabelig ledelse af arbejdsgruppen International Politik og Menneskerettigheder i partiet Bündnis 90/Die Grünen (De Grønne) i den tyske Forbundsdag; fra 2006 leder af Israel-kontoret i Heinrich Böll-stiftelsen, der er tæt knyttet til De Grønne; 1994-2006 formand for Deutsch-Israelische Arbeitskreis für Frieden im Nahen Osten (DIAK); talrige publikationer om Israel og det tysk-israelske forhold.

Tobias Kriener (født 1956) protestantisk teolog, doktor; indtil 2004 formand for bestyrelsen for DIAK; 1995-2004 chefredaktør af tidsskriftet "israel & palästina"; medudgiver af bøger og forfatter til talrige bidrag om Israel, det kristen-jødiske forhold og Mellemøsten.

Christian Sterzing (født 1949) advokat og cand.pæd.pæd., 1994-2002 medlem af den tyske Forbundsdag; fra 2004 direktør for Heinrich Böll-stiftelsens kontor for det arabiske Mellemøsten i Ramallah; fra 1977 medlem af bestyrelsen for DIAK og redaktør af tidsskriftet "israel & palästina"; talrige bidrag i bøger, tidsskrifter og aviser om den politiske og samfundsmæssige udvikling i Mellemøsten .

Fors


Hæftet, 13,1 x 20,6 cm
127 sider
6 kort
August 2007

ISBN 978-87-92173-01-0

Vejledende pris 95 DKK

UDSOLGT



Den israelsk-palæstinensiske konflikts historie

Af Jörn Böhme, Tobias Kriener og Christian Sterzing

Oversat af Jens Ellekær




Den israelsk-palæstinensiske konflikt har igennem mere end halvtreds år stået centralt i international politik. Den har givet anledning til en række krige mellem Israel og den arabiske verden – krige, som endnu ikke formelt er afsluttede – og en væbnet spændingstilstand mellem Israel og det Restpalæstina, som under konfliktens forløb har udviklet sig til det palæstinensiske selvstyre. Konflikten har bredt sig ud over Mellemøsten gennem palæstinensiske grupperingers spektakulære flybortførelser i 70’erne og ikke mindst gennem parternes aktioner på det europæiske kontinent, hvoraf palæstinenseres gidseltagning af israelske sportsfolk under olympiaden i München i 1972 var det mest markante.

Trods adskillige internationale forsøg på at afslutte konflikten gennem en aftale mellem Israel og palæstinenserne er der stadig lang vej til en overenskomstmæssig ordning – og ikke mindst en ordning som giver begge parter tro på en fremtid i fredelig sameksistens: Centrale stridspunkter – de israelske bosættelser, de hellige steder og de palæstinensiske flygtninge – udgør fortsat vanskeligt overkommelige problemer parterne imellem.

Denne bog giver en kortfattet, introducerende fremstilling af konfliktens historie fra den zionistiske indvandring i Palæstina fra slutningen af det 19. århundrede over dannelsen af staten Israel i 1948 til dagens situation. Den danske udgave fører konflikten frem til foråret 2007. Fremstillingen er suppleret med uddrag af adskillige af de dokumenter, som ligger til grund for konflikten og forsøgene på dens løsning. Seks kort understøtter beskrivelsen af konflikten.

Bogens tre forfattere er alle tilknyttet Tysk-Israelsk Arbejdsgruppe for Fred i Mellemøsten (Deutsch-israelischer Arbeitkreis für Frieden im Nahen Osten, DIAK). Organisationen, der blev stiftet i 1977, har sit grundlag i erkendelsen af begge befolkningsgruppers, den jødisk-israelske og den palæstinensisk-arabiske, ret til selvbestemmelse, og organisationen ser det som sin opgave at støtte kompromisberedte politiske kræfter på begge sider af konflikten. Organisationen virker gennem publikationer og seminarer i Tyskland, hvor målet er at formidle et differentieret billede af det israelske og det palæstinensiske samfund såvel som af konfliktens udvikling


– – – –

Læs artiklen Fremtider for det israelske samfund af Fania Oz-Salzberger under menupunktet "Artikler".



Streg

Pressen skrev bl.a.:

Her får vi, komplet med originalkilder i små bokse, en lille, eksemplarisk og pertentlig gennemgang af konfliktens historie og hovedpersoner.
—  Dennis Nørmark, Jyllands-Posten