Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Necla Kelek er født i Istanbul i 1957. Som 10-årig migrerede hun sammen med sin familie til Tyskland. Efter at have taget en teknisk erhvervsuddannelse og arbejdet i forskellige jobs tog Kelek en kandidatgrad i nationaløkonomi og blev efterfølgende doktor i sociologi. Med udgivelsen af ”Die fremde Braut” i 2005, der er en blanding af selvbiografi og sociologiske undersøgelser, fik Kelek en fremtrædende plads i den tyske islamdebat. Kelek er stærkt kritisk over for islam og den forfejlede integration af muslimer i Tyskland; hun er endvidere en vigtig fortaler for muslimske kvinders rettigheder. Kelek er indtil videre forfatter til seks bøger, som hun har modtaget flere priser for.

© Cyril Schirmbeck

Kulturernes kaos omslag


Hæftet, 13,5 x 20,5 cm
297 sider

November 2016

ISBN 978-87-92173-26-3

Vejledende pris 225 DKK

UDSOLGT


 


Kulturernes kaos

— Debatten om islam og integration

Af Necla Kelek

Oversat fra tysk af Jens Ellekær




Siden 1960’erne har der været en stigende migration af mennesker fra Mellemøsten og Nordafrika til Vesteuropa. De første var hovedsageligt tyrkiske ”gæstearbejdere”; derefter kom en migrantstrøm, som var udløst af familiesammenføringer samt øgede konflikter og stigende befolkningstal, og i 2016 kulminerede migrationen med et stort antal flygtninge fra Syrien og migranter fra stadig større dele af Mellemøsten og Afrika.

Europa er på ingen måde ukendt med migration. Anden Verdenskrig medførte store befolkningsbevægelser, og i 1970’erne udløste konflikten i Vietnam en større flygtningestrøm. Fælles for disse migranter er, at de forholdsvis hurtigt integrerede sig i de samfund, som optog dem. I modsætning hertil har en stor del af migranterne fra Mellemøsten og Afrika vist sig meget vanskelige at integrere; de isolerer sig i bestemte bydele, deres deltagelse på arbejdsmarkedet er lav og en del af dem udviser decideret modvilje mod værtssamfundet.

Fælles for de vanskeligt integrerbare migranter er, at de er muslimer, at de dermed ikke blot har en anden tro, men også et andet samfundssyn. En af de pointer, som Necla Kelek fremhæver i ”Kulturernes kaos” er, at i islam kan tro og politik ikke adskilles. Endvidere gør Kelek det klart, at opfattelsen af individet i islam er diametralt modsat opfattelsen i Europas liberale og oplyste samfund.

Resultatet af disse modsætninger er, at en del muslimer i Europa skaber parallelsamfund og fastholder disse gennem en stærk social kontrol, som ikke mindst betyder en tilsidesættelse af kvindernes grundrettigheder.

Necla Kelek har forsket i og debatteret disse problemer gennem mange år. Bogen er en samling af hendes bedste artikler, taler og øvrige bidrag fra 2005 til 2011 – og siden da er forholdet mellem kulturerne ikke blevet mindre kaotisk.

 

 


Streg

Pressen skrev bl.a.:

Bogen er anbefalelsesværdig ikke bare til dem, der vil vide mere om debatten i vort store naboland, men også til alle, der ønsker større viden om de skadelige følger af den tiltagende islamisering både i Tyskland og Danmark. [...] Og giv den som ramadangave til alle underkuede muslimske kvinder.
— Henrik M. Jensen, Snaphanen.dk

Necla Kelek er en af Tysklands skarpeste islamkritikere.
— Lone Nørgaard, Den korte avis

Frederik Stjernfelts interview med Kelek om hendes bog ”Himmelsreise” (Weekendavisen 25.06.10): Interviewet med Kelek.

Introduktion til Necla Kelek og originaludgaven af ”Kulturernes kaos”: Introduktionen til originaludgaven.

Uddrag af et interview i dansk oversættelse med Necla Kelek om originaludgaven af ”Kulturernes kaos”: Interwievet med Kelek.