Logo
navbar Bøger på vej Vore bøger Nyheder Presseservice Artikler Om forlaget Køb af bøger Tilbud


Jean-Pierre Obin
Obin, født 1942, dr.phil., er oprindelig uddannet som ingeniør og har i sin sene karriere beskæftiget sig med organisation og udvikling af undervisning; i perioden 1990-2008 var han generalinspektør i Frankrigs nationale undervisningsvæsen. Obin er forfatter til en lang række bøger om skolevæsen og undervisning.



 

Kirsten Valeur har i en årrække boet i den fransktalende del af Schweiz og er Ph.D. fra universitetet i Genève. Valeur har fra fransk bl.a. oversat " Det tilslørede folkemord – den arabiske slavehandel i Afrika” (Ellekær 2015).

Retten til at mobbe Gud


Klapomslag 15,5 x 23 cm
220 sider

24. november 2022

ISBN 978-87-92173-46-1

Vejledende pris 235 DKK


 


Hvordan islam trænger ind i skolen

- er forholdene i Frankrig et varsel for Danmark?

Af Jean-Pierre Obin

Oversat fra fransk af Kirsten Valeur



I ”Hvordan islam trænger ind i skolen” redegør Jean-Pierre Obin for de problemer, som den tiltagende islamisering af Frankrigs store, indvandrede muslimske befolkningsdel skaber i de franske skoler. I Frankrig blev stat og kirke adskilt ved lov i 1905, og skolen betragtes som den institution, der mere end nogen anden skal danne ungdommen efter Den Franske Republiks værdier om verdslighed.

Muslimske skoleelever, der vokser op i parallelsamfund, hvor de udsættes for islamistisk propaganda, udfordrer i stigende omfang princippet om verdslighed i skolen. Det sker som opposition mod oplysningsideen, modstand mod fælles undervisning for de to køn samt manifestation af religiøst tilhørsforhold gennem påklædning. Sidstnævnte er forbudt i de franske skoler.

Konsekvenserne af dette ser Obin som en blanding af eftergivenhed over for religiøse særkrav, øgede konfrontationer mellem alle aktører i skolesystemet samt en udbredt og stigende tendens til skolesegregering.

Hvordan ser situationen ud i Danmark? Vi har et andet syn på verdslighed i skolerne, men også her berettes der om øgede tilfælde af konflikter, når ytringsfrihed og oplysning indgår i undervisningen, og når læreres og i særlig grad kvindelige læreres autoritet udfordres. Skolesegregering er blevet et markant og omdiskuteret emne i den politiske debat.

Hvad er de langsigtede konsekvenser af den manglende assimilation af mennesker fra den muslimske verden, som er masseindvandret til det danske samfund? Vil segregeringen slå rod i skolerne og derefter i de øvrige dele af samfundet? Kan vi lære af Frankrig, hvor politikerne først nu begynder at forstå, at man ikke i tide tog udfordringerne fra masseimmigrationen alvorligt?

 


Streg

Pressen skrev bl.a.:

Obin leverer en både urovækkende og sober fremstilling af et problem, som har åbenbar relevans for Danmark. Bogen er båret frem af hans mangeårige erfaring og personlige engagement, og man kan ikke sætte en finger på analysen.
— Jørn Boisen, Kontrast

Bogen rammer dér, hvor det gør ondt.
— Julien Rapegno, La Montagne

Denne fremstilling er lige så skarp, som den er veldokumenteret.
— Ghislain de Violet, Paris Match

En chokerende bog om angreb på sekularismen og kommunitarismen i skolen.
— Rachel Binas, Marianne